Sitemanagement: een kijkje achter de schermen
Duik met ons in de intrigerende wereld van sitemanagers die het kloppend hart vormen van veilingen. We nemen je mee op een reis waarbij sitemanagers bijzondere klanten, uiteenlopende producten en onverwachte situaties tegenkomen. Van het werken met unieke kunstwerken bij Junk-Art in Zeewolde tot het geven van een tweede leven aan oude tegels bij een failliete badkamerleverancier - de ervaringen van een sitemanager zijn verrassend. Laat je meevoeren door deze verhalen en ontdek hoe (bijna) alles waarde heeft in de ogen van een sitemanager.
Wat doet een sitemanager?
Een sitemanager is verantwoordelijk voor de voorbereiding en afwikkeling van veilingen op diverse locaties in Nederland. Het proces start altijd met de voorbereiding van de veiling. De sitemanager gaat naar de ‘site’ toe, heeft overleg met de opdrachtgever en maakt foto’s van de kavels inclusief een duidelijke omschrijving van de producten.
Als het een grote klus is, met veel verschillende machines en goederen, worden er meerdere sitemanagers ingezet om de veilig voor te bereiden. Vervolgens wordt er een kijkdag georganiseerd. Potentiële kopers krijgen namelijk altijd de mogelijkheid om de kavels ‘live’ te komen bekijken. De laatste stap van het sitemanagement proces, na de verkoop van de kavels via de website, is het uitleveren. Kopers komen naar de betreffende locatie om hun aankoop op te halen.
Paard op zolder
Op 5 mei waren sitemanagers Tom van Gammeren, Jurjen Krikke en Quincy Jongeleen bij Barn Tools en Junk-Art in Zeewolde aan het werk. De heren waren al een aantal dagen in touw met de voorbereiding van een veiling: kavels maken en deze fotograferen en omschrijven.
Op de stoffige zolder van het magazijn was ook een enorme hoeveelheid standbouwmaterialen te vinden. De eigenaar had namelijk 30 jaar een standbouwbedrijf gehad en tevens veel spullen van andere standbouwers verzameld. Zijn zoon Reinder vond dat het tijd werd deze spullen af te stoten en bedacht dat veilen weleens een goede optie kon zijn: “Dan levert het wat op en wordt het nog opgehaald ook!”
Naast de oude standbouwmaterialen en gereedschap wilde de eigenaar ook van een deel van zijn Junk-Art (kunst gemaakt van junk) af. Zoals levensgrote stalen dieren gemaakt van plaatwerk resten, torso’s van oude fietskettingen en een danseres gemaakt wat al niet. Ja, zelfs in Zeewolde… never a dull moment.
Ploeteren op de tegel-stellingkast
Op dezelfde dag hadden sitemanagers Tom Hendriksen en Ricardo Volaart in Utrecht een uitleverdag. Deze vond plaats bij een failliet verklaarde badkamerleverancier. Er liepen af en aan mensen naar binnen om tegels, baden, mengkranen en badkamermeubilair op te halen (en zelf te demonteren). Er werden halsbrekende toeren uitgehaald door kopers om grote zware tegels van stellingkasten af te halen.
In overleg met de opdrachtgever ging een deel van de wandtegeltjes naar een goed doel: een organisatie die buitenschoolse activiteiten voor kinderen organiseert. Een van die activiteiten die ze met de kinderen ondernemen is mozaïeken. Opgetogen met een grote kist met gratis tegeltjes in diverse kleuren liep de mozaïek-juf de showroom uit.
Alles heeft waarde
Het is duidelijk, als sitemanager kom je overal en maak je veel mensen blij. De koper is blij met zijn aanschaf en de opdrachtgever is blij dat hij nog wat verdient aan zijn spullen en dat deze worden opgehaald. Daarnaast voelen opdrachtgevers genoegdoening. Spullen belanden niet bij het grofvuil, maar krijgen elders een tweede leven. In de praktijk blijkt steeds weer: (bijna) alles heeft waarde!